A legendás francia divat anno és most

francia divat

A francia divat régóta a jó ízlés szinonimájává vált és ez nem is meglepő, mert Franciaország a stílus fővárosa.

Az elegancia és a nőiesség a francia öltözködési stílus legjellemzőbb tulajdonságai.

A francia sikk eredete és fejlődése 

Franciaországot már az ókortól kezdve a világ divat Mekkájának tekintették, mert mindig itt jelentek meg az új trendek. A XVII. században az ország átállt a saját textíliák gyártására, ami új korszakot jelentett, mert azóta Franciaország a textil és ruházati cikkek legnagyobb exportőrévé vált Európában. A paloták eleganciája, valamint a francia nők öltözéke és kifinomultsága meghódította a szíveket, de más államokban is az ízlés és a módi színvonalának tartották.

Az ipari forradalom és az emancipáció megjelenésével az ország nem változtatta meg a prioritásait és még mindig a francia divat állt az első helyen.

Itt jelent meg az első divattervező, aki nadrágba és rövid ruhába öltöztette a nőket. Ez az ikonikus legendának, Coco Chanelnek volt köszönhető. Coco száműzte a réteges szoknyákat, a kényelmetlen fűzőket, a terjedelmes kalapokat, megkönnyítve ezzel a francia nők mozgását, akik ezentúl praktikus blézereket, kényelmes nadrágokat és szoknyákat viseltek.

Coco Chanel és a többiek

A tervező a női kollekciókban először használta a férfi gardrób elemeit.

Ez egy igazi áttörés volt a ruhatervezésben, ami a francia divat teljes újragondolásához vezetett. Chanel a francia elegancia őse lett. Az 50-es években azonban visszatért a luxus divatja és Christian Dior lett a fő irányító. A divatdiktátor kifinomultan és nőiesen öltöztette a hölgyeket, felélesztette a romantikus szabásmintákat és létrehozta a legendássá vált új megjelenésű sziluettet. 

Ezek a nőies ruhák megváltoztatták a francia nők öltözékét és az idő múlásával a Dior eleganciája összefonódott a Chanel visszafogottságával, létrehozva egy egyedülálló sikket, ami ma is releváns.

A francia stílus kialakulását olyan híres francia nők is befolyásolták, mint Jane Birkin, Catherine Deneuve, Vanessa Paradis, Audrey Tautou, Marion Cotillard, Eva Green és mások. Stílusuk különbözik egymástól, de hasonló jellemzőkkel bír: az egyszerű sziluettek szeretete, minimális smink és kissé zilált, természetes haj, egy gramm festék és formázás nélkül.

A francia stílus jellemzői 

francia divat

Annak ellenére, hogy a trendek Franciaországban születnek, az igazi francia nők ritkán öltözködnek a legújabb divat szerint, mert leginkább a kényelem a fontos számukra. A francia nők imádják a kiegészítőket, de nem ismerik el a komplex frizurákat és sminkeket. Természetes stílus, minimális kozmetikai cikkek, a mozgást nem korlátozó ruhák és sarok nélküli cipő. Szóval az igazi francia nő stílusa egyszerű, de csavaros. 

A leggyakrabban a kiegészítők játszák a legfontosabb szerepet.

Sálak, sapkák, férfi övek és szemüvegek. Ezeknek a hétköznapi kiegészítőknek a viselésében a francia nők a legjobbak. A női francia divatban sok a férfiasság. Semmi sem változott Coco Chanel korszaka óta és a férfiak stílusa továbbra is releváns, ami a blézerek, egyenes szabású kabátok, bő nadrágok, farmerek viseletében mutatkozik meg.

A nők nemcsak a kényelem miatt szeretik a férfi ruházatot

A hölgyek a kontraszt miatt is előszeretettel öltöznek maszkulin ruhadarabokba, amit a törékeny alakjukkal párosítva tesznek nőiessé. A sminket számukra a vörös rúzs képviseli a tiszta arccal kombinálva. A nők a természetességet és a minimális számú kiegészítőket választják, de a vörös rúzs továbbra is releváns.

A francia nők öltözéke mindenekelőtt az eleganciát testesíti meg, ezért kerülik az élénk színeket.

Az egyetlen árnyalat, ami színt visz a párizsiak szekrényébe, a piros, de azt is gyakran csak rúzs formájában használják. A klasszikus francia stílus megteremtéséhez semleges alapszíneket kell választani, például feketét, sötétkéket, fehéret, szürkét, bézst vagy más nyugodt árnyalatokat.

Melyek a francia nők öltözékének elengedhetetlen elemei?

A párizsi hölgyek szekrényében feltétlenül megtalálhatjuk az egyenes vagy szélesebb szabású farmert, a fekete zakót vagy oversize kabátot, a fekete csőszárú nadrágot, a fehér inget, a virágmintás ruhát, a hosszított kardigánt, illetve a sima pamut pólót. A francia divat nem szereti a mintákat, az egyetlen kivétel a pöttyös és a virágos. De ezek is csak a selyem blúzokon és a nyári ruhákon jelenhetnek meg.

Ami a lábbelit illeti, a balerina, a férfias stílusú fehér és fekete cipő, valamint az alacsony sarokmagasságú szandál a jellemző. A francia divatot és eleganciát lehetetlen elképzelni kiegészítők nélkül. Ezek azonban kimerülnek a nyaksál, az öv, a kalap, a sapka, a hosszú pánttal ellátott táska, a napszemüveg és az óra viseletében.

A francia nők ritkán viselnek ékszereket, de ha mégis, akkor az csak egy pár fülbevaló, eljegyzési gyűrű vagy vékony lánc lehet. A francia stílus megtestesítéséhez ügyelni kell a részletekre, kerülni kell az igényességet, a rétegződést, a mintákat, az élénk színeket és a bonyolult sziluetteket. 

Kiknek illik a francia divat?

Franciaország és Párizs stílusa abszolút minden nőnek alkalmas, foglalkozástól, kortól és alkattól függetlenül. A fiatal és az érett párizsi nő sikkje a gondatlanságban és a szabadság mértékében különbözik. Az életkor előrehaladásával nagyobb a szigorúbb formák, a frizurák és a sminkek változatossága.

Fiatalabb korban a lazább szabásminták, az alacsonyabb sarkú cipők és a természetes sminkek hódítanak, míg az érettebb francia nők öltözékében a Coco Chanel stílusú kosztümök, a magassarkú, a könnyű sminkek és frizurák a tipikusak. A divatos fiatal nőknek Jane Birkin és Eva Green a stílusikon, a felnőtteknek pedig Catherine Deneuve, Sophie Marceau és Carla Bruni.

A divat szerepe Párizsban napjainkban

Ma a leghíresebb divatházak, például a Céline, a Chanel, a Chloe, a Dior, a Givenchy, a Jean-Paul Gaultier, a Hermes, a Donna Karan, a Louis Vuitton és Yves Saint Laurent főhadiszállása is Párizsban található. Az év bármelyik szakában javában zajlik a munka náluk, hiszen itt készül a francia divat legújabb trendje, ami sokkolja és megváltoztatja az emberek tudatát.

Párizs hagyományosan a legnagyobb divathétnek is otthont ad. Sok híres ember a világ minden tájáról képes repülőgépet is bérelni, hogy időben megérkezhessen a megnyitóra és ne hagyjon ki egyetlen kollekciót sem. A híres Fashion Week a divatipar legmeghatározóbb eseménye és félévente kerül megrendezésre a tavaszi-nyári és az őszi-téli kollekciók bemutatására.

Ilyen az utcai francia divat

A már hírhedtté vált francia ízlés a divatkövetők ruházatának és kiegészítőinek stílusában, megválasztásában nyilvánul meg. Ezt minden időben a különleges kifinomultság és báj különböztette meg. A nagy kifutók közelsége minden bizonnyal rányomja bélyegét a hétköznapi városlakók öltözködésére is, de nemcsak ez a tényező befolyásolja az utcai francia divat különleges varázsát. 

A látszólag egymásnak nem megfelelő dolgok ötvözésének és a harmonikus, de nem túlzottan egyszerű kép kialakításának művészete képezi az alapját annak, amit francia divatnak és stílusnak neveznek. Ennek mesteri elsajátításával bárki teljesen egyedi benyomást érhet el, magasszintű divat hozzáértést mutatva a világnak.

Ez a báj és demokrácia együttvéve teszi olyan vonzóvá a francia stílust mások szemében, elérve azt, hogy kövessék minél többen.