A ruha története a történelem során

Estélyi ruha

Biztosan sokan elütötték már azt a viccet, miszerint klassz öltözet az „Ádám-kosztüm”, ami bizonyos társaságban valóban poénos dolog és jót lehet nevetni rajta. Viszont, a fügefalevél óta, nagyon sokat változott az öltözködés, mind formában, mind anyagban. Például a ruha története az ókorban igen érdekes volt. Az ókorban az egyiptomiak egyformán öltözködtek és csak idővel alakult ki az a trend, hogy a különféle társadalmi osztályok és anyagi helyzetek más stílust követtek.

A nők eleinte csak az alsótestet takarták el egyszerű vászonkendővel. Később, a kalaszírisz már jóval lejjebb ért, de a mellet ez is fedetlenül hagyta. Majd megjelent az ing formájú kalaszírisz, eltérő nyakkivágásokkal, némelyik ujjal, más anélkül. A férfiak csípő- és ágyékkötőt viseltek, ez volt a senti, felette pedig kendőt tekertek megcsomózva vagy övvel. Aztán a férfiak is elkezdték viselni a kalaszíriszt. A ruha története az ókori görögöknél is említésre méltó. Nem hiába a szépség megtestesítőjeként is emlegetik a görögöket, de ez az ókorban is megmutatkozott már az öltözködés terén is.

Levegős, bő és művészien redőzött textilt hordtak, amit lenből, gyapjúból, pamutból állítottak elő. A telt színeket nagyon kedvelték és már akkor használtak szalagokat díszítés gyanánt. A ruha története során nem kell kifelejteni az ókori rómaiakat sem. Az öltözködésükön a görög kultúra hatással volt. A színek, a formák és a díszítések határozták meg, hogy az adott ruha viselője, milyen társadalmi osztályba tartozott. a nők kedvencei a tunikák voltak, amelyek lenből és selyemből készültek. A leginkább látványos díszruha a tóga volt. A ruha története során, meg kell ismerkedni a bizánci öltözettel is, ami igen fényűző viselet volt. A felhasznált anyag leginkább selyem és brokát, ami jó sok nemesfémmel és gyöngyökkel ékesítettek. Viszont, ha egy kicsit előbbre nézünk az ókortól és megkeressük azt az időt, amikor az öltözködés már-már mánia lett, akkor eljutunk a rokokó korába. Sokan a ruha története bölcsőjének is nevezik a rokokó korát. Ebben a korban óriási megbecsülésnek örvendett a szabómesterség.

Az egyik kiemelkedő történelmi személy Marie Antoinette volt, aki minden nap más ruházatban jelent meg. A divatbabák is ekkor születtek meg, Rose Bertin ötletéből és így indult hódító útjára a francia divat. Ezen kor ruháit viszont nem lehetett mindenhol viselni, így megszületett a könnyű házi ruha vagy pongyola, a neglizsé. A gyönyörű ruhákat kesztyűvel hordták, vállkendőkkel, virágdíszekkel, ékszerekkel. Selyemből és nemesfémmel átszőtt brokátból varrták, de akadt közöttük damaszt és csillogó atlasz is. A ruha történetére tehát nagy hatással volt a rokokó kor, aminek elemei fel-felbukkannak a modern kor viseleteiben is. A ruha története szinte mindig ismétlődik. Néha kevesebb, máskor több behatással.