Az elegáns megjelenés védjegye a női kosztüm

Bocskai kosztüm

A női viselet évszázadokon át, vagy túl sokat takart vagy eget rengető reformokon keresztül túl sokat mutatott meg viselője testéből. Például az ezernyolcszázötvenes években a kilátszó női boka okozott botrányt az angol öltözködési tradícióban. A kosztüm fogalma Coco Chanel és Christian Dior nevéhez fűződik. Minkét tervező a népszerű divatmagazinok tették ismertté. Chanel első modelljeit a Vogue, míg Diort a Harper’s Bazaar karolta fel, akkor még ismeretlenül.

Lehet, hogy ezen magazinok nélkül nem jutnak el a vásárlók széles köréhez, de ezt soha nem tudjuk már meg. Ami tény, hogy a puritán egyszerűséggel tervezett első Chanel kosztümök viharos gyorsasággal hódították meg a hölgyeket. Egyszerűségük kiemelte az egyéniséget és mindenki jó érezte magát benne. Szabadon volt választható bármilyen kiegészítő, hiszen az egyenes vonalú kétrészes ruhadarab bármilyen díszt elbírt. A Dior ezzel ellentétben sokkal nőiesebb vonalat követett. A homokóra alakú kosztümök kiemelték a hölgyek alakját és ezért voltak kedveltek.

A háború után minden kelendő és népszerű volt, ami feledtetni tudta a háború borzalmait. Az emberek szerettek volna minden nyomot kitörölni magukból. A ruházkodásban is a formátlan katonaruhákat és bakancsokat a csinos és formás ruhák váltották fel. A siker megállíthatatlan volt. Mindenki előre szeretet volna haladni és maga mögött hagyni a múltat. Arról nem is beszélve, hogy a háború után a nők többsége dolgozni kezdett, pénzkeresővé vált. Annak ellenére, hogy még mindig elsősorban családanyák voltak, egyre önállóbbak és határozottabbak lettek.

Sokan dolgoztak gyárakban, de ugyanígy irodákban és boltokban is. Az évek alatt a női kosztüm a visszafogott elegancia szimbóluma lett. Ma az üzleti élet és a professzionalizmus jelképévé vált. A zakó és szoknya illetve nadrág mellé blúz, vagy pulóver kiegészítő kell. Általában a szürke, sötétkék és a fekete az, ami ma a leginkább kedvelt, de mivel a női kosztüm az üzleti életen kívül a mindennapi életben is gyakran viselt ruhadarab, így szinte minden színben előfordul.

A magyar kosztüm viseletnek is megvan a maga hagyománya. A Bocskai női kosztüm egyre népszerűbb viselet napjainkban is. Eredete nem népviselet, noha motívumai alapján az is lehetne. A 48-49-es szabadságharcra nyúlik vissza, de igazából a két világháború között volt népszerű, mint a középosztály által viselt, nemzeti öntudat jelképeként felöltött darab. Ma is ennek szimbólumaként hordják egyre többen. Aki ismeri a II. világháború utáni körülményeket, azok számára érthető, hogy az elmúlt több mint hatvan éven keresztül miért volt mellőzött ez az öltözet és miért az napjainkban is. A női kosztüm tehát a XIX század végétől egész Európában teret hódított és forradalmasította a női viseletet.