Divatos női ruhák – tudományos megközelítésből

divatos ruha

Ó, az a bizonyos dögös piros ruha! Vagy az a komoly fekete szett, amiben egész egyszerűen legyőzhetetlennek érezzük magunkat! Az igazság az, hogy minden hölgynek vannak a gardróbjában olyan outfit-ek, amelyekben sokkal kívánatosabbnak, okosabbnak, határozottabbnak érzi magát, mint a többi, szintén igényes és esztétikus szerelésben.

Hogyan hat kifelé a divatos ruha viselése?

divatos ruha

És valóban- mintha minden sikerülne, ha a kedvenc divatos ruhakölteményünkben pompázunk – vajon pusztán véletlenségből? Nos, a tudomány jelenlegi állása szerint a jelenség hátterében komoly kémiai folyamatok zajlanak le, méghozzá az agyunkban. Mivel minden fejben dől el, érthető, ha a ruhához társítani vélt tulajdonságok a felszínre törnek, kézzel fogható alakot öltve.

Persze mindezt nem a hasunkra csapva állítjuk, mivel most e percben is komoly kutatások folynak a témában. Az eredmények roppant érdekesek. Az egyik tesztelés során például a szakértők azt vizsgálták, milyen hatással van a férfiakra az öltöny- és a melegítő viselés. Az urakat két csoportra osztva azt vizsgálták, milyen hatással van az aktuális ruházat a tárgyalási képességeikre – mondanunk sem kell, azok teljesített magasan jobb eredményekkel, akik a professzionalitást árasztó öltönyt viselhették.

Fontos a ruha színe

divatos ruha

A tudósok egyetértenek abban, hogy a fekete mellett a piros is „szakszerűséget” árasztó szín. A pirosat tudat alatt a sikerrel kötjük össze- ezt a tényt kihasználva használjuk fel okosan a szóban forgó szín erejét! Állásinterjúra például remekül jön a piros színhez tartozó képzettársítás, hiszen a velünk szemben helyet foglaló vezetők úgy gondolhatják, megtalálták az állás ideális jelöltjét.

A piros színtől egyébként is sokkal határozottabbnak érezzük magunkat, ami szintén nem árt, ha komoly megmérettetés előtt állunk. Az agyunk teljesítményét az is meghatározza, mennyire érezzük magunkat komfortosan. Ha a divatos ruha esztétikus, viszont cseppet sem kényelmes, feszültek, görcsösek leszünk, ami nem tesz jót a teljesítőképességünknek. Ugye, milyen érdekes? Hiszen eddig tudományos megközelítésben még valószínűleg nem néztünk a kedvenc divatos ruhánkra!