Koszorúslány ruha történelmi szemmel

ruha

Bár a modern kor sok régi hagyományt kigyomlált az életünkből, szerencsére számos olyan szokás megmaradt napjainkban is, amelyek gyökere a régmúltban keresendők. Az emberi élet nagy mérföldkövei, mint például az esküvő is több tradíciót megtartott, amelyekről talán nem is gondolnánk, milyen régiek.

Manapság is bevett dolog a friss ara részéről, hogy felkéri a legjobb barátnőit, testvérét vagy közeli rokonait, legyenek a koszorúslányai az esküvőn. A hölgyek persze nagy örömmel és lelkesedéssel készülnek a nagy feladatra, amelynek keretén belül, minimum a színben, de a legtöbb esetben, a fazonban is egyforma koszorúslány ruhát viselnek majd.

Honnan ered ez a szép szokás?ruha

Egyáltalán, miért van arra szükség, hogy a fiatal hölgyek ugyanúgy nézzenek ki? Ennek jártunk utána, tartson velünk, hiszen nem mindennapi történetekről lesz szó! Ma már elképzelhetetlennek tartjuk, hogy az esküvő ne menjen zökkenőmentesen, azonban a középkorban nem volt mindig ilyen szerencsés a fiatal pár. Tudjuk azt, hogy a régmúlt korok emberei roppant babonások voltak. Hittek a természetfeletti erőkben, s úgy gondolták, ki vannak szolgáltatva a szóban forgó hatalmaknak.

A babona úgy tartotta, hogy az esküvő napján a rossz szellemek egész hada feni a fogát az ártatlan szűz arára, és ha nem vigyáznak kellőképpen rá, akár el is rabolhatják a fiatal lányt, elszakítva őt a szerelme karjáról. Éppen ezért a rokonok hasonló korú lányokat kértek meg arra, öltözzenek fel ugyanúgy, mint a menyasszony, így az ártó lelkek összezavarodnak majd, hiszen nem tudják, kit kell pontosan elrabolni.ruha

Érdekes tény, hogy a múltban a menyasszony és a koszorúslányok ruhájának a színe nem a fehér, hanem az ezüstszürke volt. A fehér ruha hagyományának a kezdetét csupán 1840-től datáljuk, amikor az angolok egyik kedvenc királynője, Viktória lépett frigyre a választottjával, Albert herceggel. A nagy napon 12 koszorúslány volt jelen a királynő oldalán, akik csakúgy, mint Viktória, fehérben tündököltek.

A szóban forgó hölgy tehát igazi világ-trendet indított el, hiszen attól a naptól kezdve minden menyasszony, kortól és származástól függetlenül fehérben kívánt örök hűséget fogadni a szerelmének. A koszorúslányok ruhája is változáson esett át, ugyanis manapság már szigorú szabály, hogy a lánygárda bármilyen színű ruhát felölthet, kivéve a fehér, ugyanis az kizárólag a menyasszony privilégiuma.