Len anyagból készült női nyári ruha

noi nyari ruha

A lenből készülő női nyári ruha igazi sláger, ami egyetlen hölgy szekrényéből sem hiányozhat. Bár a divat minden évben változik és a ruhagyártó cégek mindig előrukkolnak valami újdonsággal, úgy tűnik a lenvászon ruhák soha nem felejtődnek el.

Hazánkban alapvetően három nagy irányzattal tudnánk meghatározni a nők öltözködését. Az első a kínai üzletek diktálta divat, a második a second hand, más szóval másodkézből származó, változatos minőségű ruhadarabok. Közös jellemzőjük, hogy mindkét esetben pénztárcakímélő árakkal találkozunk. A harmadik nagy csoport pedig az igazán jó minőségű, aktuális divatot követő, ám az átlagembernek borsos árú darabok. 

Bárhová is megyünk vásárolni, kínai üzletbe, second hand ruhaboltba vagy valamelyik plázába, árkádba, a lenvászon nyári ruha mindenhol a szemünk elé kerül.  

Mutasd az anyagát és megmondom a minőségét! 

Ruhavásárláskor nagy figyelmet kell fordítanunk a ruhák anyagára, minőségére.

Ez abban az esetben is érvényes, ha egy-két női nyári ruha a hőn áhított vágyunk.

Ha közelebbről is megnézzük a bevásárlóközpontok csillogó világítás mögé rejtett öltözékeit, sok esetben azt látjuk, hogy nem a kiváló minőség a jellemző. Többségében olcsó munkaerővel gyártott, ázsiai országokban készülő darabok ezek is, csak jól mutató üzletekben kerülnek kihelyezésre. Bármennyit is szánunk az öltözékünkre, fontos odafigyelni a kiválasztott ruhák összetételére.

Az alapanyag és a minőség ugyanis minden esetben összefügg. Nagyon sok mutatós darab készül teljes egészében valamilyen műanyagból, aminek viselete kellemetlen a bőrünknek. Ezt igyekeznek kiküszöbölni a cégek azzal, hogy a műanyag feldolgozását egyre modernebb technológiával végzik. Ennek ellenére mégis jobb, ha természetes anyagból készülő ruhadarabokat hordunk. Többek között ilyen a lenből készülő női nyári ruha is.  

Bőrünk a természetes anyagokat kedveli 

Bőrünk a testünk legnagyobb légzőfelülete, amit a nap 24 órájából, közel 23 órán keresztül valamilyen ruhadarabbal fedünk le. A tavaszi-nyári időszak kivételt képez, hiszen ilyenkor több a fedetlen felület. Minden esetre ahhoz, hogy ez a felület megfelelően működhessen, olyan anyagból készült ruhadarabok kellenek, amelyek biztosítják a természetes szellőzést. Egyelőre ezt egyik műanyag sem tudja biztosítani és valószínűleg soha nem is fogja. Ha megfigyeljük, a világnak azon részein, ahol a legmelegebb az időjárás, a nők egyik kedvenc darabja a len ruha. Ez nyilvánvalóan nem véletlen.  

A len tulajdonságai 

A len az egyik legrégebbi növény, amit ruhák készítésére használunk. Az első bizonyítékok nagyjából 34.000 évesek. Az ősemberek akkor még vadontermő len növényekből készítettek szövetet, illetve cérnát. Mivel rengeteg kedvező tulajdonsága van, ezért a len ma is sok női nyári ruha alapanyagául szolgál. Fontos jellemzője, hogy kimagasló nedvszívó képességgel rendelkezik. Nagyon hamar felveszi a nedvességet, de ugyanilyen hamar le is adja.

Kellemes, mondhatni hűvös tapintása van, ami miatt a lenvászon ruha sok hölgy kedvence a nyári kánikulában. A lennek kiváló a kopásállósága, nagyon tartós szövet. Tartós jellege fokozódik, ha nedvesség éri. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a len egyike azoknak az alapanyagoknak, amelyek a leggyengébb nyújtható tulajdonsággal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy erősen gyűrődik. A len igazi bőrbarát anyag, nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a pamut. Annyiban viszont mégis más, hogy merevebb, keményebb. További jellemzője, hogy matt fénye van, nem bolyhosodik és nincs elektrosztatikus töltése. 

Mit kell még tudni a len ruhákról? 

A lenből nagyon sokféle ruhadarab készül.

A női nyári ruha mellett blúzok, ingek, szoknyák, nadrágok, nyári zakók, blézerek alapanyagául is szolgál.

Gyártáskor a lent gyakran pamuttal keverik, de előfordul, hogy kendert, cellulózalapú vagy szintetikus vegyiszálakat használnak mellé. A vegyítés célja, hogy kiküszöböljék azt a kellemetlen tulajdonságát, hogy a len könnyen gyűrődik. A lenből készülő női nyári ruha úgy működik, mint egy természetes klíma. Ezt sokan csak akkor hiszik el, amikor len ruhába bújnak. A nyári hónapokban igazi közönségkedvencek a len ruhák, hiszen nagyon jól szellőznek és nem hagyják a bőrt izzadni. 

Lenvászon ruha és a környezettudatosság 

Ha len ruhákból állítjuk össze a mindennapi öltözékünket, akkor rengeteget teszünk a bolygónk védelme érdekében.

Köztudott, hogy a pamut “vízlábnyoma” nagyon magas, ezzel szemben a len termesztéséhez jóval kevesebb vizet kell felhasználni. A len egy elképesztően ellenálló növény, sokkal ellenállóbb, mint a pamut. Szinte az egyetlen ellensége a szántóföldi egér, hiszen a rovarok sem tehetnek végzetes kárt benne. Emiatt nincs feltétlenül szükség permetszer használatára. Egy 2017-es felmérés szerint, a gyapjú után a második legjobban fenntartható természetes alapanyag. A felhasználása idő- és energiaigényes, ugyanakkor szinte teljes egészében felhasználható. Sok esetben a len ruhát természetes anyagokkal színezik, ami miatt szintén összeegyeztethető a környezettudatos életmóddal.