Menyasszonyi ruhák történelmi megvilágításban

menyasszonyi ruhak

A fehér az ártatlanság, a szűziesség, a lelki tisztaság és az öröm színe. E kijelentés, míg tökéletesen megfelel az igazságnak a kishazánkban és Európa legtöbb országában, addig Kínában például egyáltalán nem állja meg a helyét, hiszen a szóban forgó keleti ország számára a fehér a gyász és a szomorúság színe.

Miért érdekes ez a menyasszonyi ruhák tekintetében?

menyasszonyi ruhák

Nos, köztudott tény, hogy az emberek, amióta világ a világ, jelentéssel ruházzák fel a színeket- amint azt viszont a fenti példa is tökéletesen sejteti, a jelentéstársítás kultúránkként eltérő képet mutat. Talán azt gondolhatnánk, hogy a menyasszonyi ruhák mindig is fehérek voltak – hiszen elég csak a médiából felénk áradó impulzusokra, illetve a közvetlen környezetünkben tapasztalt jelenetekre gondolni: a fehér a menyasszony színe.

Az igazság viszont az, hogy ez nem volt mindig így, sőt, a fehér ruha, mint kultusz, egész újkeletű dolog, és az eredete az 1800-as évek közepére nyúlik vissza – ugyanis ekkor, egész pontosan 1840-ben mondta ki az angolok egyik legnépszerűbb királynője, Viktória, a boldogító igent a vőlegényének, Albertnek.

Egy kis visszatekintés

menyasszonyi ruhák

A legenda szerint a vasakaratáról és éles eszéről híres Viktória nem volt hajlandó a kor által népszerűsített színben oltárhoz vonulni – ő inkább a kedvencében, a fehérben kívánt pompázni. Mint mindig, a határozott hölgy győzött, mit sem sejtve arról, hogy valóságos hagyományt teremtett különc cselekedetével. A menyasszonyi ruhák korábbi színe ugyanis a fekete volt.

Bizarrnak tűnhet ez a tény, ám gondoljunk csak bele egy pillanatra, mit is szimbolizál a fekete, az egyik ismert jelentése, a gyász mellett? Az eleganciát! A fekete az ünnepélyes megjelenés és az örök elegancia kézzel fogható megnyilvánulása. Valószínűleg egyetértettek ezzel Kalocsában is, ahol nagyon sokáig tartotta magát a szokás, miszerint a leendő ara feketében mondta ki a boldogító igent.

Mi a helyzet a már említett kínaiakkal – és úgy egyébként, a keleti kultúrákkal?

Menyasszonyi ruhak

Nos, a menyasszonyi ruhák keleten nagyon széles skálán mozognak, így nem ritkák az egészen szivárványszínű modellek sem, csakúgy, mint például Skóciában. A skótok a pirosat preferálják, ami alól fel-felsejlik a fehér árnyalatú alsóruha. A nyugati, tengerentúli kultúra részéről nem is kérdés, hogy a fehér a menyasszony színe, olyannyira, hogy egyenesen sértő és támadó, ha a vendégek közül valaki tiszteletlenségből ugyanabban az árnyalatú alkalmi ruhában jelenik meg az eseményén.

Manapság persze már nem ennyire szigorú az etikett, hiszen az ekrü, a törtfehér, a vaj-, illetve a bézsszínű menyasszonyi ruhák is roppant divatosnak számít. Végül is, nem a szín a fontos, hanem a nagy nap tökéletessége, és az ifjú pár boldogsága.