Pulóver-történelem – avagy mit viselt a lovag a páncél alatt?

pulóver

Eszméletlenül stílusos, elképesztően sokoldalú, a hétköznapok és az ünnepi alkalmak hőse. Ha kell, komollyá teszi a kisugárzásunkat, ha arra van szükség, maga a kézzel fogható báj. A férfiak és a hölgyek egyaránt istenítik, és szívesen viselik azt változatos színekben és kivitelezési formákban – bár még mindig a vékonyabb, fekete színű, klasszikus modell számít a legmenőbbnek világszerte. Természetesen a mindenki kedvenc ruhaneműjéről, a garbóról van szó.

Igen változatos a pulóver felhozatalpulóver

A pulóver felhozatal ezen típusának roppant érdekes az eredettörténete – mi jelen cikkünkben ennek az érdekes „életútnak” jártunk egy kicsit utána. A szóban forgó pulóvert azért is szeretik oly sokan, mert évszaktól függetlenül nagyon praktikus viseletnek bizonyul – azt viszont már kevesen tudják, hogy a múltja egészen a középkorig röpíti vissza a kíváncsi érdeklődőket.

A pulóver őskora

Nos, váltsunk hát mi is gondolatban jegyet a középkorba, és nézzük meg, hogyan is befolyásolta a pulóver az akkor élt emberek mindennapjait. A középkorról a legtöbbünknek a pompás páncélban tündöklő lovagok jutnak az eszünkbe. Női szemmel semmi sem lehet annyira férfias viselet, mint a páncél- persze az urak máshogy vélekednek erről, tekintve a szóban forgó szett kényelmetlenségét.

A páncél ugyanis tört, zörgött és csörgött és nagyon-nagyon hideg volt. A helyzetet a páncél alatt hordott sodronying sem tette éppen kellemesebbé, sőt. Muszáj volt „kitalálni” valamit, nehogy a daliás lovagok télen megfagyjanak a nehéz, ámbár roppant férfias „ruházatuk” alatt. Ezen a szinten kapott nagy szerepet a pulóverek őse, ami tökéletes megoldással szolgált a lovagoknak, mind a fagyoskodás elkerülése, mind a hangtompítás céljából.pulóver

A sodronying alatt viselt pulóver az idők folyamán szerves részéve vált a viseletüknek: annak felső nyakrészét szélesen kitűrve hordták (erről eszünkbe juthatnak a mai garbók). Persze a nemesek azonnal vérszemet kaptak: megtetszett nekik a divatos, igazán stílusos kitűrt nyakrésszel rendelkező pulóver. Átvették tehát a ruhanemű viseletét, persze megspékelve nem kevés stíllel és fodorral.

Ezek a sok esetben őrületesen nagy paraméterekkel operáló keményített fodrok egyfajta státuszszimbólumként is szolgáltak a szóban forgó ruhaneműn, és a viselőjük anyagi helyzetét, illetve rangját hivatottak jelezni a külvilág számára.

Lépjünk tovább a pulóverek időskáláján

Az 1800-as években aztán egycsapásra eltűntek a fodrok, ami viszont maradt, az már nagymértékben idézi a mai értelemben ismert garbó-formát – a visszatűrt, csőszerű nyakrész. Ekkoriban már nem a nemesek rendszeres viseletének a tárgyát képezték ezek a pulóverek, hanem a munkásosztály, főként pedig a tengerészek kedvelt ruhaneműjeként voltak jelen a hétköznapok során. Itt már inkább volt a pulóver funkcionális darab, mint a stílus és az esztétika kézzel fogható megnyilvánulása.pulóver

De miért is szerették oly nagyon a munkásemberek a pulóverek ezen típusát?

A válasz egyszerű: mert melegek voltak, nem akadályozták őket a mozgásban, hiszen kényelmesen rásimultak a testükre, emellett pedig a sálat is kiváltották a viseletből. Ez az utóbbi tulajdonság különösen a tengerészeknek jött jól, ugyanis a számukra veszélyes volt a hosszú sál – bárhova beakadhatott-, bár a hideg, téli, szeles napokon a tengeren nagyon is hiányoltak valamilyen melegítő egységet, különösen nyak-tájon. Így a pulóver beváltotta a hozzá fűzött reményt, méghozzá maximálisan.

A pulóver női szemmelpulóver

Ahogy teltek múltak az évek, a szüfrazsettek az 1900-as évek elején szemet vetettek az addig csak és kizárólag a férfiak által viselt pulóverre. Átvették tehát tőlük a ruhadarabot, és tették azt nőiesebbé, kifinomultabbá. Innen pedig már csak egy ugrás kellett az egykor a lovagok kedvenc ruhaneműjének, és az, hála a popkultúra fejlődésének, egycsapásra a világ kedvencévé avanzsálódott.

A garbó a mozivásznon is sikeres pályát futott be, gondoljunk csak a királynő kedvenc kémjére, James Bondra, csak hogy a legnépszerűbbet említsük. A garbó egyébként az Apple megálmodója, Steve Jobs nagy kedvence is volt – állítólag több száz darabbal dicsekedhetett az említett sikeres üzletember ugyanabból a modellből. A pulóver e típusáról bátran kijelenthetjük, mindig előkelő helyet fog elfoglalni a divatvilág pódiumán, hiszen ma már egyet jelent magával az örök eleganciával és a kifinomult stílusérzékkel.