Víz- és szélálló őszi ruhák

Őszi ruhák

Köztudott, hogy a nyári melegek után az első hideg napokat és az első fagyokat sokkal hidegebbnek érezzük, mint az ugyanolyan hőmérsékletű tavasz időt. Ez a hőérzeten múlik, hiszen a nagy melegeket követően, amikor a test hosszabb ideig a meleghez szokott, már egy kis lehűlés miatt is előkerülnek a szekrényből az őszi ruhák. Hosszú ujjú pulóverek, mellények, vastagabb nadrág, de az sem ritka, hogy a kesztyűt is előkeressük a téli holmik közül. Nagyobb szükségünk van a melegre, mint a tél után. Ilyenkor már egy kis felmelegedés is lecsalogatja rólunk a meleg ruhákat és sokkal gyorsabban váltunk vékonyabb öltözetre.

Az őszi ruhák nem csak melegítenek, de gyakran az esős, nyirkos idő ellen is védenek. Amikor nyirkosság van, a hideg még hidegebbnek tűnik, ráadásul, ha egy kis széllel párosul, nagyon gyorsan bezavar mindenkit a meleg szobába. Ma már vannak olyan anyagok, amelyek oly módon szél és vízállóak, hogy közben nem izzadunk bele, mivel jól szellőznek. Ezt több belső réteggel oldják meg a gyártók. Ennek köszönhetően az ilyen fajta őszi ruhák oly módon melegítenek, hogy közben nem izzasztják meg viselőjüket. A szél és vízállóság nagyon hasznos tulajdonsága az őszi ruháknak.

Aki számára fontos az átlagosnál magasabb szigetelés érdemes figyelmet fordítani a ruhák belsejében megtalálható címkékre, amelyeken jelölve van, hogy az adott darab, pl. csak cseppálló, vízlepergető, vagy vízálló. Ez az áraikon is meglátszik. Manapság már nagyon sok célirányosan gyártott ruhaanyag kapható a kereskedelemben. A gyorsan száradó műanyagtól, a speciális gyapjún át a teljesen szigetelőig. Természetesen mindemellett a leggyakoribbak a csinos, őszi színekben pompázó különféle felsők, puloverek, szoknyák, nadrágok, színes harisnyák és cipők, valamint csizmák.

Nem mindenki kedveli a sportos divatot, illetve ez nem minden alkalomra megfelelő. Az ősz a beburkolózásról, a betakarózásról szól, ezért gyakoriak az erre az időszakra szánt bő és vastagabb ruhadarabok, amelyek alá még valamit felhúzhatunk. Kedveltek a nagyobb sálak is, amelyek, azzal, hogy lezárják a nyakkivágást, benn tartják a kabát vagy zakó alatt a meleget. A nyakunknál, ha a ruha alá fúj a szél, nagyon gyorsan áthűlünk. Viszont a test melegét megtartani energiatakarékos megoldás.

Függetlenül a testalkattól a divatos őszi ruhák mindenki rendelkezésére állnak. Hiszen manapság a bőség zavarával küzdünk. Színben, anyagban vastagságban és formában is bőven van miből válogatni.