Babaruha, avagy mi kerüljön a babakelengyébe?

Az élet úgy szép, ha zajlik, szoktuk gyakorta hallani e frappáns mondatot a hétköznapjaink során. Az élet nagy mérföldkövei között pedig a babavárás az egyik legizgalmasabb időszak – ez vitathatatlan. Abban az esetben, ha a család létszáma nő eggyel, a leendő szülőknek, lehetőleg még a várandóság 9 hónapja alatt mindenre fel kell készülniük.

Ez nyilván rengeteg vásárlással és tervezgetéssel jár, amelynek során a hamarosan érkező kisbaba gardróbja is feltöltésre kerül. Jó esetben ilyenkor a szűkebb család és a barátok, a babaruha beszerzését megkönnyítik, hiszen ilyenkor bevett szokás a régebbi, használatban már nem lévő egységeket „átpasszolni” a várandós hölgynek.

Okosan a babaruha beszerzéssel!

babaruha

A legtöbb babaruhát azonban a leendő anyukáknak és apukáknak kell beszerezniük – a kérdés már csak az, miből mennyit, és úgy egyáltalán: milyet? Tapasztalt szülők előnyben, hiszen ők már tudják, melyek lesznek azok a darabok, amelyek tényleg nélkülözhetetlenek, és melyek azok, amelyeket jobb a boltok polcain hagyni, hiszen úgy sem lesz rájuk szükség.

Nos, jelen cikkünkben egy kis segítséget kívánunk adni az első gyerkőcüket váró, izguló szülőknek, hiszen listázzuk az egyes babaruha fajtákat, és azt is eláruljuk, miből mennyit érdemes elsőkörben beszerezni. Fontos azt tudni, hogy a gyerekeknek megvan az a közös tulajdonságuk, hogy úgy nőnek, mint a gomba.

Éppen ezért nem érdemes túl drága ruhákba invesztálni, hiszen egyet pislantunk, és a gyerek máris kinőtte azt. A drága és márkás darabok helyett inkább próbáljuk a minőségre fektetni a hangsúlyt. Mivel a kisbabák bőre roppant érzékeny, csakis azokat a babaruhákat szerezzük be, amelyek felirata bőszen hirdeti: 100% pamut. Különösen igaz ez a body-k és a rugdalózók esetében, hiszen ezek a modellek azok, amelyek közvetlenül hozzáérnek a kicsik bőrfelületéhez.

Mindig figyeljünk a minőségre és mennyiségre!

babaruha

Legyen szó akár a nyári babákról, akár a tél szülötteiről, rugdalózóból és body-ból bizony sosem elég. Ezek a praktikus darabok több kivitelezésben is beszerezhetők: rövid-, illetve hosszú ujjal, patenttal vagy anélkül. A gyakori pelenkacserét megkönnyítik, és melegen tartják a kicsiket. Mivel ezeket az egységeket napi szinten fogjuk cserélni, nem árt minél többet beszerezni azokból.

A tapasztalt anyukák kb 10 darabot jelölnek meg indulásként, lehetőleg 56-os és 62-es méretben, hiszen, ahogy azt már említettük, a kicsik bizony gyorsan nőnek. Ha a teljes babakelengye beszerzése kerül terítékre, nem hagyhatjuk ki az aprócska zoknikat sem. A babaruha e típusából szerezzünk be vastagot és vékonyabbat is, hiszen a kicsik lába még a hőség napjain is képes hideg lenni. A zokniból 5-5 darab elegendőnek bizonyul a kezdeti időszakra.

További ruhadarabok

babaruha

A babaruhák következő nagy csoportja, amiből minden szülőnek be kell készleteznie, az a pulóver-nadrág kombó. Évszaktól függően ez szintén lehet lengébb, illetve vastagabb. Minden babának szüksége van egy praktikus meleg dzsekire is, ami különösen hasznosnak bizonyul, ha nagyobb útra megyünk. Ugyanez a helyzet a kesztyűvel és a sapkával. E kettő általában szettben kapható a legtöbb babaruha boltban.

Végül, de nem utolsó sorban, érdemes bekészletezni néhány jó minőségű harisnyából is, ha a babakelengye összeállításán szorgoskodunk. Ezek az elemek roppant hasznosak, ugyanis melegen tartják a kicsiket, legyen szó benti játékról vagy kinti sétáról. A tapasztalat azt mutatja, harisnyából sosem elég, hiszen váratlan „balesetek” mindig történhetnek- körülbelül 10 darabbal azonban már felkészültek vagyunk minden helyzetre.