Ma is meghatározó erejű az olasz divat

Olasz divat

Aki követi a divatházak bemutatóit, gyakran szemet gyönyörködtető, de ugyanakkor elképesztő ruhakölteményekkel találkozik. A kifutókon gyakran láthatunk csont sovány női modelleket és egyre gyakrabban lányos arcú fiatalembereket. Mindenki tudja, hogy ennek semmi köze az utcán látható hétköznapi ruhaviselethez, mégis szinte odaragad az ember a képernyőhöz. Nem hisz a szemének, hogy ilyen lehetséges.

Az olasz divat, amióta a ruházkodási trendeket követjük, mindig is élen járt. A franciák mellett meghatározó szerepe volt az európai, de a világ öltözködésében is. Ma már sok divatház Amerikába költözött, de az olasz divat és az innen származó tervezők vezető szerepet töltenek be az új ruhatrendek megformálásában. Amit a kifutókon látunk nem a hétköznapi viselet része, de valami azért átültetésre kerül. Minden országban nagy különbség van a kisvárosokban viselt ruhák és a nagyvárosi viselet között.

Természetesen a nagyobb városokban sokkal szabadabb az új trendek használata. Ehhez minden bizonnyal az is hozzájárul, hogy minél kisebb lélekszámú egy közösség, az emberek annál inkább ismerik egymást. A nagyvárosban nincs túl nagy valószínűsége még annak sem, hogy szomszédjainkkal is túl gyakran találkozunk, hát akkor a város másik felén lakó embereket lehet, hogy soha sem látjuk. Így senki sem gondol senkiről semmit. Ezért bátrabban öltenek magukra merészebb ruhákat a nagyobb városokban élők. Emellett sokkal több üzlet is van, tehát természetszerűleg a választék is sokkal nagyobb.

Az olasz divat jellegzetessége a magas minőségű, drága kelmék használata és a tökéletes szabászati tudás. A dolce vita életérzés, a hatvanas évek óta meghatározó. A luxus látványa mindenki számára kecsegtető így ezek a ruhák ezt az életérzést sugározzák. Talán ebben van a sikerük titka. A dolce vita csak a legújabb kori elnevezés, de a luxus életérzés kimutatása az ókor óta jellemzője az olasz divatnak. A magas minőségű anyagokból egyszerű vonalú ruhák születnek, amelyek pontos szabást követnek.

A minőségi alapanyagoknak köszönhető, hogy az elkészült darabok jó esésűek. Nem ritka, hogy olasz divat szerint készült egyszerű vonalú ruhák gazdagon díszítettek, már már a giccs határát súrolják. Kedveltek a csillogó díszek és a markáns ékszerek. Nem csak a ruhák, hanem a különféle kiegészítők, táskák, cipők, divatékszerek, kendők, sálak, kalapok is részei az olasz divat