Az alkalmi megjelenés védjegyei az elegáns kosztümök

elegans kosztum

Az elegáns kosztümök igazán kedvelt darabok a női alkalmi ruha kínálatban. Remek választásnak bizonyulnak a hivatalos eseményekre.

Legyen szó munkahelyi rendezvényről, tárgyalásról, bálról vagy más összejövetelről, a kabátból és az ahhoz illő, ugyanabból a szövetből készült szoknyából vagy nadrágból álló együttes tökéletesen illik az alkalomhoz. A női viselet évszázadokon keresztül folyamatosan alakult, változott és ma is csak a fejlődésük egy állomásán tartunk. 

Coco Chanel és Christian Dior az elegáns kosztümök megteremtői 

A kosztüm megszületése Coco Chanel és Christian Dior nevéhez fűződik.  Sokan úgy vélik, hogy Coco Chanel népszerűségét a Vogue-nak köszönheti, ugyanis ez volt az első divatmagazin, ami megjelentette az általa tervezett ruhadarabokat. Lehet, hogy az újság nélkül ma nem ismernénk a nevét? Ezt már soha nem fogjuk megtudni. Ami viszont tény, hogy a puritán egyszerűséggel tervezett első Chanel kosztümök viharos gyorsasággal hódították meg a hölgyeket. Egyszerűségük kiemelte az egyéniséget és mindenki jó érezte magát bennük. Szabadon választhattak kiegészítőket, hiszen az egyenes vonalú kétrészes ruhadarab bármilyen díszt elbírt. A tweed kosztüm igazi gyöngyszem az elegáns kosztümök között. A sikkes, aranygombokkal és szegélyekkel díszített ruhadarab Coco Chanel védjegye. Egyedisége nemcsak a kinézetéből adódik, hanem abból is, hogy nem merevíti semmi az anyagot és válltömés sincs benne. Többek között ennek köszönhető a kényelmes viselet. A “nők öltönye” az 1960-as években látott napvilágot és azóta is milliók viselik nap mint nap.  

Christian Dior munkáit a Harper’s Bazaar női magazin karolta fel, akkor még teljesen ismeretlenül. Chanellel ellentétben, Dior egy sokkal nőiesebb, “lágyabb” vonalat követett. Az ő nevéhez fűződnek az úgy nevezett homokóra kosztümök, amelyek nagyon jól kiemelik a hölgyek alakját.  

elegans noi ruha

A női divat változása a háború után 

A háború után minden kelendő és népszerű volt, ami feledtetni tudta a megrázó események borzalmait. Az emberek szerettek volna minden nyomot kitörölni magukból. A ruházkodásban a formátlan katonaruhákat, bakancsokat felváltották a csinos és változatos fazonú ruhák. Mindenki előre szeretett volna haladni és maga mögött hagyni a múltat. Arról nem is beszélve, hogy a háború után a nők többsége dolgozni kezdett, pénzkeresővé vált. Annak ellenére, hogy még mindig elsősorban családanyák voltak, egyre önállóbbak és határozottabbak lettek. Sokan dolgoztak gyárakban, de ugyanígy irodákban és boltokban is. Megjelent az elegáns ruha fogalma is. Az évek alatt a női kosztüm a visszafogott elegancia szimbóluma lett. 

Az elegáns kosztümök története hazánkban 

A magyar kosztüm viseletének is megvan a maga hagyománya. Eredete a 48-49-es szabadságharcra nyúlik vissza. A két világháború közötti időszakban is feltűnt a középosztály körében, mint a nemzeti öntudat jelképe. Sokan még ma is ennek a szimbólumaként viselik. A női kosztüm a 19. század végétől egész Európában teret hódított és forradalmasította a hölgyek viseletet. Aki ismeri a II. Világháború utáni körülményeket, azoknak érthető, hogy az elmúlt több mint 60 éven keresztül miért volt annyira népszerű ez az öltözet és miért az napjainkban is. 

A női kosztüm fajták 

Az elegáns kosztümök számos kategóriába oszthatóak.

A hivatalos megfogalmazás szerint, a kabátból és a színben, szövetben hozzáillő szoknyából vagy nadrágból álló együttest nevezzük kosztümnek. Az eredeti verzióra ez igaz is, ám napjainkban már nemcsak 2 részből álló változatokkal találkozhatunk. A kétrészes, kabát és szoknya vagy kabát és nadrág kombináció mellett, vannak háromrészes kosztümök is. Ezek esetében a kabáthoz tartozik szoknya és nadrág is. A három rész úgy is összeállhat, hogy kabát, mellény és szoknya vagy kabát, mellény és nadrág.  

A kosztümöket idény szerint is csoportosíthatjuk.

E tekintetben vannak nyári kosztümök, amelyek az évszakhoz igazodva vékony, könnyű viseletet nyújtó, jól szellőző anyagból készülnek. A kabátban nincs bélés, az ujj pedig nem feltétlenül hosszú. Vannak rövid, illetve háromnegyedes modellek is. A nyári kosztümöket úgy tervezik, hogy a nagy forróságban kényelmes viseletet nyújtsanak. Ezzel szemben, a téli kosztümök általában gyapjúszövetből készülnek. A kabát béléssel van ellátva, az ujj hosszú, adott esetben prémmel díszített. Az alapanyagukból kifolyólag, ezek a téli változatok csak mosodában tisztíthatóak.  

Az elegáns kosztümök különböző fazonnal rendelkeznek.

noi alkalmi ruha

Az úgynevezett angol kosztüm jellemzője, hogy a kabát karcsúsított, már-már férfi zakóra emlékeztet. Hossza változatos lehet: rövid, derékig érő, normál vagy hosszú. Ez utóbbi esetben a kabát takarja a csípőt. A kabát ujja lehet hosszú és rövid, jellemzően mindkét esetben bélelve készül. Az angol kosztüm szoknyája egyenes vonalú. Az angol változatokhoz képest, a francia fazonú kosztümök sokkal lágyabb, lezserebb kivitelben készülnek és több díszítést találunk rajtuk. A szoknya lehet egyenes vonalú vagy lefelé bővülő. A fazon szerinti csoportosításban meg kell említenünk a business look kosztümöt is, ami lényegében a férfiöltöny nőkre szabott változata.